Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

The sound of the city 2



Κωστής Μαραβέγιας


Πάντρεψε τον ελληνικό στίχο με ξενόφερτους ρυθμούς και το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από επιτυχημένες παραστάσεις. Τώρα ετοιμάζει τη δεύτερη δουλειά του, κάνοντας μια στάση στο Κηποθέατρο Παπάγου

Πώς έγινε η μετάβαση από τα φεστιβάλ της Ιταλίας στο Ηρώδειο με τον Σαββόπουλο;
«Κάθε εμφάνιση και συναυλία έχει τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά της. Άλλο να παίζεις σε ένα υπόγειο πρώην εργοστάσιο επίπλων στο Βερολίνο με την μπάντα σου, άλλο στο Ηρώδειο με τον Σαββόπουλο και άλλο στην Κωνσταντινούπολη με Καλαντζόπουλο και Ρεμπούτσικα. Το κάθε live είναι μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία. Πάντως, τα χρόνια της Ιταλίας τα αναπολώ και τα νοσταλγώ πολύ συχνά. Ήταν η πρώτη μου συναυλιακή εμπειρία και μάλιστα σε μια καινούργια για μένα χώρα, γλώσσα και κουλτούρα».

Ο συνδυασμός των διαφορετικών στυλ στη μουσική σoυ γίνεται συνειδητά και με προσπάθεια ή προκύπτει αβίαστα;
«Συνειδητά, αλλά χωρίς προσπάθεια, σχεδόν αβίαστα. Μου αρέσει να ανακατεύω είδη και στυλ στη μουσική, ακόμη και να μπλέκω διαφορετικές μορφές τέχνης: θέατρο στο τραγούδι, πρόζα στη σκηνή. Η μουσική και τα τραγούδια μου γεννιούνται μέσα από το ταξίδι, ξεκινούν και καταλήγουν στον δρόμο».

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να ζει κάποιος αποκλειστικά από τη μουσική;
«Όσο δύσκολο είναι να ζει κάποιος μεγαλομανής και νεόπλουτος, που ο παχυλός μισθός του, για παράδειγμα ενός διευθυντή τράπεζας, δεν του φτάνει να καλύπτει τα περιττά έξοδα. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής μας και από τις ανάγκες που δημιουργούμε. Αν είσαι ολιγαρκής και συνετός στην κατανάλωση, ναι, μπορείς να ζήσεις. Εξάλλου δεν είναι λίγο να ταξιδεύεις, να τρως καλά και να πληρώνεσαι. Αυτό είναι δώρο. Το να ζεις από τη μουσική είναι δώρο».

Για ποιους έλληνες και ξένους τραγουδοποιούς τρέφεις τη μεγαλύτερη εκτίμηση;
«Τομ Γουέιτς, Πάολο Κόντε, Βινίσιο Καποσέλα, Λέοναρντ Κοέν και αρκετούς άλλους τροβαδούρους που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά μάλλον θα βαρεθείς να με ακούς. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι έχουν όχι άρτιες αλλά μάλλον τσαλακωμένες φωνές, μποέμ διάθεση, ευρηματικότητα και χιούμορ».

Ετοιμάζεις καινούργια τραγούδια;
«Επειδή προέκυψαν πολλά live και πολλές μετακινήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ασχολούμαι με τα τραγούδια τώρα που κατάφερα να βρω λίγο χρόνο. Ελπίζω μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχει βγει η καινούργια μου δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου