Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Συνέντευξη FSOL

ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΡΙΤΖΑ
Aπό το FAQ 55

Πώς νιώθετε για τη συναυλία σας στην Αθήνα, την πρώτη σας μετά από δώδεκα χρόνια;
«Βασικά, μόλις δώσαμε μια συναυλία στο Bloc Festival της Αγγλίας, την πρώτη μας από το 1997. Όμως, ναι, στην Αθήνα θα είναι η πρώτη μας μεγάλη συναυλία μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Το Bloc Festival μας έδωσε την ώθηση να ξεκινήσουμε ξανά και τώρα έχουμε μια καλύτερη ιδέα του τι θέλουμε να κάνουμε. Το όλο πράγμα αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον».

Στο live σας δεν θα είστε παρόντες και ο κόσμος θα σας βλέπει από μια μεγάλη οθόνη ενώ εσείς θα βρίσκεστε στο στούντιο. Μπορεί μια εικόνα να αναπληρώσει τη δύναμη μιας συναυλίας, χωρίς τη φυσική παρουσία του καλλιτέχνη;
«Νομίζω πως ναι. Έχει να κάνει με τη συναισθηματική σύνδεση και δεν χρειάζεται να βρίσκεται το σώμα σου κάπου για να τη δημιουργήσεις. Οι άνθρωποι μαγεύονται από ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα, γεγονός που αποδεικνύει πως αυτό που σου περιγράφω μπορεί να συμβεί. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά μας προσφέρει έναν ενδιαφέροντα τρόπο να παρουσιάσουμε το σόου μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνουμε και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν από τεχνολογικής πλευράς δεν είναι ακόμα όλα τέλεια».


Θα σας άρεσε να γίνονται όλες οι συναυλίες έτσι στο μέλλον;
«Όχι, καθόλου. Απλά νομίζουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να παρουσιάσουμε τους FSOL. Θέλουμε να προσφέρουμε μια οπτικοακουστική εμπειρία. Την ίδια στιγμή δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση κάτι απρόσωπο. Θέλουμε μια πολύχρωμη, ανθρώπινη εμπειρία».


Έχετε κυκλοφορήσει άπειρα άλμπουμ και σινγκλ… Προτιμάτε τη σκληρή δουλειά ή τον αυθόρμητο χειρισμό της έμπνευσης;
«Σκληρή δουλειά, εξερεύνηση του κάθε πιθανού μονοπατιού, εύκολη βαρεμάρα… Όλα βοηθάνε. Τελευταία η ζωή έχει ρίξει μπροστά μας κάποια εμπόδια και έχουμε γίνει κάπως λιγότερο παραγωγικοί, όχι όμως με τα στάνταρ κάποιων άλλων συγκροτημάτων».


Ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια, σας είναι ακόμα δύσκολο να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας απέναντι στο θηρίο της μουσικής βιομηχανίας;
«Είναι δύσκολο, πλέον όμως απολαμβάνουμε την ελευθερία που μας δίνει το fsoldigital.com. Δεν χρειάζεται να δώσουμε αναφορά σε κανέναν, εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Σίγουρα τα χρήματα της μεγάλης δισκογραφικής μάς βοήθησαν, ενώ έτσι αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε πολύ πιο εύκολα ποιες ιδέες μας άξιζαν να υλοποιηθούν. Πλέον έχουμε γίνει πιο εκλεκτικοί και, κατά συνέπεια, πιο δημιουργικοί».


Σας αρέσει η αναβίωση της ψυχεδελικής μουσικής από μπάντες όπως οι Animal Collective και οι MGMT;
«Εννοείται! Πάντα νιώθαμε πως ο συνεχής πειραματισμός με ήχους μπορεί να εξελιχθεί στη νέα ποπ μουσική. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις αυτήν τη νέα ψυχεδέλεια να συνδέει τους εκφραστές του αβανγκάρντ με την εμπορική επιτυχία. Όλες αυτές οι ιδέες μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ένα πειραματικό τραγούδι φτάνει στο ευρύ ακροατήριο. Το είχαμε οραματιστεί πριν από περίπου μία δεκαετία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου