Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Συνέντευξη No Age

To να αναζητάς μια indie rock μπάντα που θα σου αλλάξει τη ζωή εν έτει 2011 είναι σαν να ψάχνεις συμβατικά T-shirts στη ντουλάπα της Lady Gaga. Παρ’ όλ’ αυτά, η θορυβώδης ποπ των No Age σιγά-σιγά λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει. Σε κάποιο διάλειμμα από την τρέχουσα ευρωπαϊκή τους περιοδεία, ο κιθαρίστας του γκρουπ Randy Randall απάντησε λακωνικά στις ερωτήσεις μας, λίγες μέρες πριν την επίσκεψή τους στα μέρη μας.
 Θυμάστε την πρώτη συναυλία που δώσατε;
Ναι, ήταν στο New Image Art, μια γκαλερί στο Λος Άντζελες. Παίξαμε μόνο δύο τραγούδια!
Υπήρξε κάποιος δισταγμός όσον αφορά στη δημιουργία ενός γκρουπ με δύο άτομα; Επηρεαστήκατε ίσως από την επιτυχία που είχαν οι White Stripes;
Είμαι τεράστιος φαν των White Stripes! Συλλέγω όλες τους τις κυκλοφορίες και θα θυσιαζόμουνα άνετα στον βωμό του Jack White. Πλάκα κάνω… Ποτέ δεν σκέφτηκα τους White Stripes. Ίσως επηρεάστηκα λίγο από τους Lightning Bolt και τους Pink & Brown. Οι White Stripes παίζουν μπλουζ στο στυλ των Led Zeppelin, ενώ εμείς παίζουμε πανκ στο στυλ των Black Flag. Οι Daft Punk ήταν επίσης δύο άτομα, αλλά δεν παίζουμε την ίδια μουσική. Το ίδιο ισχύει και για τους Hall & Oates. Με πιάνεις; (σ.σ.: κάπου εδώ, η ειρωνεία τελειώνει)
To περσινό σας άλμπουμ Everything In Between ήταν πιο προσβάσιμο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα. Εστιάσετε περισσότερο στη δημιουργία τραγουδιών πριν μπείτε στο στούντιο;
Αφιερώσαμε πράγματι περισσότερο χρόνο στο γράψιμο τραγουδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κάτι πιο προσβάσιμο. Το σίγουρο είναι ότι επιδιώξαμε έναν πιο σφιχτό ήχο. Ήταν μια περίοδος δοκιμασίας κατά κάποιον τρόπο, μέσα από την οποία βρήκαμε τη δύναμή μας.
Στο MySpace σας γράφετε πως η μουσική σας δεν μοιάζει με τίποτα. Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι κάνετε κάτι μοναδικό;
Το ελπίζω...
Όλα σας τα άλμπουμ έχουν πάρει θετικές και συχνά ενθουσιώδεις κριτικές. Παίρνετε ενθάρρυνση από αυτό;
Μπα, όχι... Δηλαδή είναι cool να βλέπεις καλές κριτικές, αλλά εμείς προσπαθούμε να φτιάχνουμε πράγματα που μας αρέσουν, χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα να ικανοποιήσουμε κάποιον.
Ένα τραγούδι που προσωπικά ξεχώρισα από το Everything In Between είναι το “Common Heat”. Πώς το γράψατε και τι σημαίνει για εσάς;
Το “Common Heat” γράφτηκε πολύ γρήγορα. Μας βγήκε αυθόρμητα στο στούντιο. Είχα στο μυαλό μου ένα κιθαριστικό μοτίβο, το έπαιξα στον Dean κι αυτός αμέσως το έκανε τραγούδι.
Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα είναι μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας;
Ναι, γυρίζουμε την Ευρώπη για έναν μήνα, ξεκινώντας από την Ισπανία με τελευταίο προορισμό την Τουρκία.
Κάποτε δώσατε μια συναυλία σε ένα εστιατόριο της Αιθιοπίας. Υπάρχει κάποιο άλλο τρελό μέρος στο οποίο θα θέλατε να παίξετε;
Θέλω να κάνω μια περιοδεία στην οποία κάθε φορά θα χτίζουμε μόνοι μας το μέρος όπου θα παίζουμε. Σαν ένα ρέιβ πάρτι στο οποίο θα μπορούμε να σχεδιάζουμε ολόκληρο το κτίριο και το ηχοσύστημα, δημιουργώντας έτσι μια τρομερή εμπειρία. Είναι ένα όνειρο...

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Jessie J


Η βρετανική απάντηση στη Lady Gaga

Είναι μόλις 23 χρόνων, αλλά έχει ήδη περάσει ένα ελαφρύ... εγκεφαλικό. Επιπλέον, έχει στο ενεργητικό της στίχους για μεγάλους σταρ και πρόσφατα κέρδισε ένα Brit Award για την πρώτη δισκογραφική δουλειά της!

Ολα άρχισαν πριν από λίγους μήνες. Μετά από πολύ ψάξιμο η Βρετανία φάνηκε επιτέλους να βρίσκει μια απάντηση στη Lady Gaga, χάρη σε ένα 22χρονο κορίτσι. Κατ' αρχάς, πέρα από δυο-τρία καλά τραγούδια, η Jessie J παρουσίασε μπόλικα στοιχεία για να διαφοροποιηθεί από τις συμβατικές ποπ σταρ: τo κατάμαυρο καρέ μαλλί με τις αφέλειες, η παραδοχή της αμφιφυλοφιλίας και η τάση της να μεγαλοποιεί μια διαφορετική πτυχή του παρελθόντος της σε κάθε συνέντευξη ήταν λόγοι επαρκείς για να μην περάσει απαρατήρητη. Τελικά το ντεμπούτο άλμπουμ της «Who Υou Αre» -το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη Φεβρουαρίου- τερμάτισε την πορεία του στη δεύτερη θέση των βρετανικών τσαρτ. Τα δε σινγκλ της Jessie J «Do It Like a Dude» και «Price Tag» αντιμετωπίστηκαν νωρίτερα ως τραγούδια με σοφή αναλογία R&B μαγκιάς και ποπ αμεσότητας κι έτσι έγιναν τεράστιες επιτυχίες στη χώρα της.
    Η Τζέσικα Κόρνις, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, δεν είναι καινούργια στη δουλειά. Από τα 11 της χρόνια συμμετείχε σε μιούζικαλ, αργότερα σχημάτισε το γκρουπ Soul Deep με τις φίλες της και το 2008 έκανε φωνητικά στη βρετανική περιοδεία της Σίντι Λόπερ. Επίσης, έχει γράψει στίχους για ποπ ονόματα όπως η Ριάνα, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και η Αλίσια Κις. Δεν θα την έλεγες πάντως τυχερή. Αφενός, ετοίμασε τo πρώτο της άλμπουμ πριν από πέντε χρόνια, αλλά η εταιρεία που επρόκειτο να το εκδώσει φαλίρισε. Αφετέρου, ποτέ δεν έπαψε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας: ήδη από τα παιδικά της χρόνια η καρδιά της χτυπούσε με άτακτο ρυθμό και στα 18 υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό. Αποτέλεσμα; Μέχρι σήμερα λέει όχι στο ποτό, στο τσιγάρο και σε κάθε είδους βλαβερή ουσία.
    Αφού κατάφερε να υπερπηδήσει όλα αυτά τα εμπόδια, τώρα η Jessie J χαίρεται την επιτυχία της και συστήνεται στο ευρύ κοινό ως pop icon με γερά πατήματα στη γη. To Brit Award που απέσπασε στις αρχές του χρόνου επιβεβαίωσε την επιτυχία στη γενέτειρά της και τώρα επόμενος στόχος της καλλιτέχνιδος, στην παράδοση των Μπιτλς, είναι η κατάκτηση της Αμερικής. Ποιος ξέρει... Την ώρα που η Lady Gaga θα προβάρει το νέο σοκαριστικό συνολάκι της, η Jessie J μπορεί να φιγουράρει στις λίστες επιτυχιών όλου του πλανήτη με ένα τραγούδι που θα της ανοίγει τον δρόμο για τον βασιλικό θρόνο της ποπ.


(όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γυναίκα - Απρίλιος 2011)

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Aν γουστάρεις παχουλές...

Μπες και δες: http://www.gynaikamag.gr/4dcgi/_w_articles_womdeco_1_31/03/2011_385534

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011